2018. már 29.

Parfüm: Ha ezt látod az összetevőlistán, akkor az bizony állati eredetű

írta: NinaNinja
Parfüm: Ha ezt látod az összetevőlistán, akkor az bizony állati eredetű

thomas-kelley-63615-unsplash.jpg

Kezdő növényi eredetű kozmetikumhasználóknak összegyűjtöttünk egy listát, hogy mégis mit érdemes nézni az "Ingredients" szekcióban, amit jellemzően nem tesznek közzé magyarul. Semmi teljesen egyértelműen kiskutya testrészre utalót nem fogsz találni, minden művésznevek alatt fut, de fontos tudni, hogy ha a lentieket látod, akkor tipli, amennyiben nem akarsz mondjuk... állati zsírból desztillált illatot fújni magadra. 

Sokat szoktunk aggódni azon, hogy vajon állatokon tesztelik-e a szépségtermékeinket. Európában 2013 óta nem, de mi van a termékekkel, amik állatokból készülnek? 

Indokolatlannak tűnik, de a parfümöktől kezdve testápolókig és rúzsokig szinte mindenbe kerülnek ilyen anyagok. Az alapanyagokat kategóriánként gyűjtöttük össze, most éppen elég lesz a parfümök összetevőit feldolgozni. 

Parfümök

Civet (=Cibet macska)

Szereted a pézsma parfümjeid? Nos, ha a cicákat jobban, akkor az egy érv arra, hogy soha többet ne használj pézsma illatokat. A cicákat akár 15 évig is ketrecekben tartják, hogy aztán a fenekükben (egészen pontosan a végbelükben) található mirigyeket kinyomva megkapják ezt az illatot. Mondjuk ezt legalább élő cibet macskákkal csinálják, vagy ez most pont hogy negatív? Nem tudom eldönteni.  

 

Castoreum aka HÓDZSÍR 

A pézsmás illatokhoz a hódzsír is gyakran használt alapanyag. Pont, mint a Parfüm című regény, csak kisállatokkal. Hadd ne mondjam, hogy egy állat zsírjának kinyeréséhez mit kell tenni. Pézsma illat például az Emeraude, a Chanel Antaeus, a Cuir de Russie, a Magie Noire a Lancome (L'Oreal) gondozásában, a Shalimar, Saint Laurent Opiumja és a Givenchy III. is. 

 

Ambergris vagyis ámbra

Ha emlékszel a "Mentsük meg a bálnákat" kampányokra, akkor talán ismerős az ámbra szó is. A legtöbb bálnát az ámbrája miatt vadásszák le. Legalább nem a húsa, hanem "csak" egy melléktermék, amit a cet emésztőrendszeréből nyernek ki, jellemzően kaki vagy hányás formájában, de túl gyakran, akár a "sperm of whale" nevű anyagból, ami (nem sperma, hanem) gyakorlatilag bálnazsír is készülhet.   Annak ellenére, hogy vannak országok, ahol az ámbra kereskedelme illegális, mégis rögzítőanyaga például az Amouage, Atelier Alchemy parfümjének és  az Ava Luxe Mousse de Chine illatnak is. 

 

Musk (Pézsma)

 

Az eredeti pézsma a hím pézsmaszarvas mirigyeiben termelődik, és milyen meglepő, nem engedi csak úgy elvenni. (Kár, hogy a pulikutyám mirigyeiben büdös váladék termelődik, mert ő kifejezetten hálás érte, ha évente egyszer egy kutykozmetikus megszabadítja tőle - csúnya gyulladásokat okozna, ha nem tenné). Annak érdekében, hogy ezt kinyerjék, lelövik az állatokat. A Mitsouko, Chanel 5, Miss Dior, és Bandit parfümök is valódi pézsmát tartalmaznak.  

 

Én ebben a pillanatban dobtam ki a 10 éve használt Nina Ricci Apple-m! Kommentben vagy e-mailben várom a javaslatokat az új parfümömre! 

 

 

Szólj hozzá