2018. máj 29.

Keratin van a samponodban? Auch!

írta: NinaNinja
Keratin van a samponodban? Auch!

brazilian-keratin.jpg

A keratin egy nagyon gyakori összetevő samponokban és hajkondicionálókban, de tudtad, hogy miből készül? 

Sok helyen reklámozzák a "híres brazil keratin terápiát" - legalábbis rengeteg fodrászat hirdeti, hogy sehol máshol nem kapják meg az ember göndörödő hajú leányai azt a kakós-keratinos egyenesítést, mint abban az adott szalonban, ami éppen a hirdetést nyilvánossá tette, de az már nem írják mellé, hogy a keratin miből készül. 

Az a fehérje, amit keratinnak kevezünk gyakorlatilag állati eredetű eredetű testrészek feldolgozásával készül. Szarvak, paták, tollak és szőr, amely számos különböző állattól származhat. Nem véletlen, hogy nem csak a vegánok, de a kóser vagy a halal életmódot tartók is ódzkodnak tőle. 

Íme pár márka a teljesség igénye nélkül, akik használnak keratint:

Organix, ami ma OGX néven fut 

organix-brazilian-keratin-therapy-sampon-300-300.png

Ha valami, ez tényleg egy nagyon kellemetlen történet. A leghíresebb keratin terápiát kínáló kereskedelmi forgalomban kapható sampont az Organix forgalmazta. Egészen addig, amíg egy versenytárs márka rá nem világított, hogy az elnevezés csalóka, mert a termékek szinte nem tartalmaznak organikus alapanyagokat. Ez után átnevezték magukat OGX-re. Ma már a honlapot is ogxbeauty.com domain alatt találni.

Chocochoco és a vegán keratin

 

original1000ml-logo-masolata_1.jpg

Ez a kakaós keratinos sampon a honlap szerint "vegán barát", ami ötletünk nincs pontosan mit jelenthet a gyártó/forgalmazó egyedi szimbólumrendszerében, mert olvastunk pár megbízható forrást, melyek szerint egyöntetűen: növényi keratin nem létezik. 

Vannak növényi helyettesítők, amik hasonló hatást váltanak ki, mint az általában birkaszőrből, gyapjúból készült keratin -, aminek az a pozitív tulajdonsága megvan, hogy barik életét nem feltétlenül kell kioltani a kivonatoláshoz- viszont azokat nem keratinnak kéne nevezni.  

Hivatalosan a Hydrolised ALMOND protein az egyik "növényi keratin" (sic), mely mondjuk mandulából előállított fehérjét tartalmaz. A fehérje forrása esetleg lehet még a szója, búza, rizs vagy quinoa.

Gliss Kur

 

schwarzkopf-gliss-kur-oil-in-sampon-rozsaolajjals9.pngRandom tesztet végeztünk és levettük az első sampont egy családtag lakásában, hogy vajon tartalmaz-e keratint. Talált, süllyedt: természetesen tartalmaz, így valószínűleg nem csak a Gliss Kur márkát lehetne pellengérre állítani, hanem minden egyes kereskedelmi forgalomban kapható hajápolási brandet, bár a férfi Baba Samponban pont nem volt. 

Szerinted miért nincs keratin a férfisamponban? A férfiak jók göndören is?  

 

 

 

 

Szólj hozzá