2018. jún 13.

Minden, amit a Shea vajról tudnod kell

írta: NinaNinja
Minden, amit a Shea vajról tudnod kell

 

af.jpg

A shea vajat nem véletlenül hívják Afrika kincsének, vagy a nők aranyának és ezek tetszőleges kombinációinak. Ez a tápláló elemekben gazdag természetes bőrápoló simán lenyomja a legdrágább szintetikus krémeket is. 

És a jó hír: tudsz venni, feldolgozatlan, szintetizálatlan, természetes shea vajat, ami 100%-ban növényi, nem csak állati eredetű termékeket nem tartalmaz, de garantáltan kőolajszármazákokat vagy más szintetikus anyagokat sem, ellenben vitaminokkal, amiből viszont bőségesen van benne.   

Ez a csodaszer jellemzően Nyugat-Afrikából, Ghánából vagy Togóból kerül a drogériák polcaira. Ha vásárlás vagy rendelés mellett döntesz, mindenképpen győződj meg róla, hogy fair-trade forrásból vásárol-e a márka. 

A sheavaj szó szerint egy fán terem 

 Jobban mondva, Afrikában honos a sheafa (helyi nyelven karité fa), ennek pedig a gyümölcse a sheadió terem a fán. Ez egy fanyar ízű, nagyon tápláló gyümölcs, melyet a helyi kisgyerekek meg is esznek.  

A gyümölcs olajokban gazdag magjából vonják ki a sheavajat. Körülbelül így: 

A shea fáknak el kell érniük a 15 éves kort, hogy gyümölcsöt hozzanak, így viszonylag hosszú egy karité ültetvény megtérülési ideje, viszont akár 200 -300 éves korukig is elélnek, és hoznak termést, megélhetést biztosítva ezzel a helyi közösségek számára.  

A sheavajat szinte mindenre tudod használni 

Mivel a sheavaj összetétele nagyon hasonlít a bőrt természetesen is védő emulzió összetételéhez, tényleg szinte minden bőrproblémára megérheti kipróbálni a szteroidos kenőcsök helyett. (Első körben természetesen, utána, ha nem működik irány az orvos!)  Még a pikkelysömör tüneteit is képes enyhíteni. 

Ajánlják pattanások ellen, apró bőrsérülésekre, száraz, akár ekcémás bőrre, allergiás reakciókra vagy kiütésekre csípésekre,  enyhe égési sérülésekre mivel megnyugtatja, regenerálja a bőrt. 

Az egészséges bőrt is kiválóan hidratálja, segít megőrizni a rugalmasságát, megelőzi hirtelen fogyás hízás esetén striák kialakulását. Ezért is és bőrpuhító hatása miatt is ajánlják terhesség közben, után alkalmazását kismamáknak, akik akár a babájuk bőrét is ápolhatják sheavajjal,  vízlepergető hatása révén popsikenőcsnek kiváló

Nem csak az anyák, de a ház urai is bekapcsolódhatnak a shea által hosztolt beauty-partykba, ugyanis kiváló aftershave! (ezt még azért teszteltetem a lakásunk urával, és jelentkezni fogok Instagram storyban)  

Ha mindez nem lenne elég: ajakápolónak, törékeny körmökre, száraz hajvégekre szintén hatásos. 

Ha már nyár!

 

Nem csak aftersun krémnek, az irritált bőr megnyugtatására, vagy napégés esetén a regeneráló hatása miatt tökéletes, de akár napozáshoz is használhatod. A sheavaj enyhe fényvédő hatással rendelkezik. Túlzásokba ne essünk, ha 50 fokos naptej mellett is te vagy az első aki rákvörösre sül, azért ne bízd a vízparton az életed a sheára, mindössze 2-3 faktornyi védelmet biztosít, de azt megbízhatóan! Nekem a kreol sötétebb árnyalataiban játszik (az első nyári napozás után) a bőröm, nekem tökéletes, ha 3 után ülök a napra. Ez pedig meg is magyarázza mit keresett nálam egy mauritius-i tengerparton a sheavajam. 

Akár főzhetsz is vele!

 Ha keresel, fogsz találni olyan recepteket, amikbe 100%-os finomítatlan sheavaj egy összetevő! Azért járj utána a használt márka honlapján, hogy a saját sheavajukat ajánlják-e főzéshez. 

Már csak egy kérdés maradt: 

Honnan szerezd be?

168-manna-premium-shea-vaj_1.jpg

 

Sok itthon kapható márka kínál finomítatlan sheavajat, az egyik nagy kedvencünk a Manna sheavaja, amely prémium kategóriás, ghánai, organikus alapanyagból készült, és plecsnik igazolják, hogy garantáltan növényi, cruelty-free és pálmaolaj mentes. Ráadásul könnyű kenni, ellentétben a sheavajak nagy részével, mivel 20 fok alatt a sheavaj konkrétan szilárd halmazállapotú. 

Érdekelne titeket egy nagy sheavaj teszt? Három márka hazánkban is beszerezhető sheavajáról? Ha igen, írjátok meg nekünk Facebookon!

 

Szólj hozzá