2018. máj 07.

Ha ezt látod egy krém összetevői között, gondolj az állatvilágra!

írta: NinaNinja
Ha ezt látod egy krém összetevői között, gondolj az állatvilágra!

charisse-kenion-468066-unsplash.jpg 

Két sorozatban már feldolgoztuk, milyen állati eredetű feldolgozott alapanyagokkal szokták felturbózni a parfümöket és a sminktermékeket. Most a bőrápolásra kerítünk sort, nem kis részben azért mert Instagramon azt mondtátok a bőrápolás érdekel titeket leginkább.

Kommüniké on: Az Instagram profilunkon storyban mostantól rendszeresen felteszünk nektek pár kérdést annak érdekében, hogy olyan vegán szépségtémákat dolgozzunk fel, ami titeket is érdekel! Keressétek fel az Instagramunk, ahol minden friss cikkről azonnal hírt adunk, és más tartalmakat is kiposztolunk!

Kommüniké off.

Ahogy már megbeszéltük az összetevő szekció mindig vagy legalábbis szinte mindig angol nyelven elérhető, így az egyik első összetevő amiről értekeznünk kell ma a: 

tallow, magyarul faggyú.

 

bruno-van-der-kraan-549950-unsplash-800x600.jpg

 A faggyú az állati zsír mellékterméke. A levágott állatokat egy üstben vagy fazékban addig főzik, amíg a kicsapódó zsiradék a felszínen nem kezd lebegni. Ráadásul olyan beteg forrásokból származik sok esetben, mint laboratóriumi állatok, olyan malacok, tehenek és bárányok, akik nem jutnak el a vágóhídig, elaltatott állatkerti vadak vagy akár a szupermarketek lejárt húskészletei. Fúj. 

Széles körben használt mint kozmetikumok, arckrémek vagy testápolók krémalapozók vagy szappanok lágyítóanyaga. Ha azt látod a címkén hogy oleic, palmitic, stearic, palmitoleic, linoleic vagy myristic acid (ezt fogod látni, ugyebár és nem a magyar megfelelőjüket mondjuk az oleinsavat), akkor nem tudsz mást tenni, mint közvetlenül írni a márkának, hogy használnak-e állati faggyút, mert gyanús, hogy igen.  

Squalene, csodás nyelvünkön: szkvalén  

 

jakob-owens-144048-unsplash.jpg

Szinte minden növény és állat teste bizonyos formában tárolja ezt a természetes olajat, még mi, emberek is. Viszont van egy nagyon gyakori formája, melyet a kozmetikai ipar cápák májából nyer ki. Mondanunk sem kell mi történik egy cápával, hogy a májából bármit kivonjunk. Maga a tény, hogy a cápa által termelt szkvalén könnyen felszívódik az emberi bőrön keresztül az óriási kozmetikai márkák kedvencévé teszi ezt az anyagot: rúzsok, naptejek és hidratálók túlságosan gyakori alapanyaga. Vannak olyan vegán és felelősségteljes cégek, akik kizárólag növényi eredetű szkvalénolajat használnak fel, amivel nekünk semmi bajunk nincs. 

Snail Slime avagy a csiganyál 

 

dr-organic-snail-g_2761298b.jpg

Ezt nem lesz nehéz kinyomozni, hogy tartalmazza-e az arckrémed, mert a csiganyál egyenesen egy olyan USP (egyesek szemében), amit a gyártó hangsúlyozni fog. Így tesz például a sok esetben egyébként vegán Dr. Organic is, amely állítja, hogy a csiguszok nyákját úgy veszik el, hogy hajuk szála (elnézést a képzavarért) sem görbül. Nem véletlenül extrém populáris arckrémalapanyag a csiganyál, mert ezeknek a csúszós cukiknak az elválasztott ragadós terméke nagy mennyiségben tartalmaz glikolsavat és elasztint, egy olyan fehérjét, aminél hatékonyabbat nem sokat ismer a ráncok elleni háború ipari gépezete. A ráncos bőr pedig pedig tudniillik fogyasztói társadalmunk egyik legfőbb ellensége.  

Lanolin, ami nem egyenlő tallow, de magyarul erre is azt mondanánk, hogy faggyú 

pexels-photo-275765.jpeg

A barik a bőrükben választják el ezt az olajos alapanyagot, hogy hidratáltak maradjanak. A gyapjúból kinyert anyagból pedig szappanokat és krémeket gyártanak. Tulajdonképpen annak fényében, hogy egy átlagos birka kifejezetten hálás azért, ha megszabadítják az őt teljesen elborító gyapjától ez nem is annyira borzasztó alapanyag, így fontold meg, hogy mennyire találod etikátlannak használatát. A core vegánok nem használnak lanolinos (Baba!!) tusfürdőt sem, az biztos.   

Collagen in Hungarian: kollagén

fishes.jpg

Még a kergemarhakór előtti időszámításban a kollegén a krémekbe a tehenek és marhák feldolgozott sejtjeiből került. Manapság a halból készült kollagén gyakoribb és elég népszerű; könnyedén felszívódik, szinte nincs illata, vízoldható, és alapvetően nem nagyon allergizál. Fincsi (nem, blöehh).

Szóval a halkollagén kezdi átvenni az irányítást a hidratálók körében.

Szuper ráncok ellen, növeli a bőr selymességét, de nem túl állatbarát.     

Szerinted van a fentiek között tolerálható alapanyag vagy mind egyformán rossz? Írd meg nekünk kommentben!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá