2018. máj 01.

Helyi szépség - Fuerteventura és az aloe vera

írta: NinaNinja
Helyi szépség - Fuerteventura és az aloe vera


unleashed-agency-55937-unsplash.jpg

A "szerkesztőség" Fuerteventura szigetén töltötte az elmúlt hetet, egészen a munka ünnepéig, és felfedezte a helyi szépségipar szuper kínálatát. Egészen pontosan a Verdeaurora bio farm szuper és 99%-ban vegán szépségcsodáit. 

Az úgynevezett Kanári-szigetek összesen hét nagyobb és számos kisebb szigetből áll, melyek Spanyolországhoz tartoznak közigazgatásilag. A helyi növénytermesztés vagyis agrártevékenység, főleg Fuerteventurán, nagyban támaszkodik két forróság (és szárazság) tűrő növényre, az aloe verára és az olajfákra.

Nem tudok elég okot sorolni, hogy miért érdemes ellátogatni az itthonról is könnyedén megközelíthető szigetekre - a Wizz repül Gran Canáriára, Tenerifére, Fuerteventurára és Lanzarotéra is - viszont az egyik mindenképpen az, hogy olcsóbb itt egy hét, mint Madridban egy hosszú hétvége, hogy elképesztő természeti csodákban lehet gyönyörködni, és hogy az aloe termesztés olyan szépségtermék gyártásnak ad helyet, ami 100%-ban helyi, ennek megfelelően pedig környezetbarát, nagy részben bio, és óriási százalékban vegán! 

Már a tavalyi évben Lanzarotén is beszereztünk egy krémecskét az eJove márkától, melynek vegánságáról sajnos nem sikerült megbízható információkat szereznünk, viszont Fuerteventurára már azzal a határozott céllal tértünk vissza, hogy a legjobb vegán cuccokat keressük meg az egész szigeten. Jelentjük, hogy szerintünk sikerült.  

img_0487.JPG

 

VerdeAurora  

Itthon ismeretlen fogalom az agrárturizmus, turisták tömegei nem özönlenek (még) az alföldi búzaföldekre, megismerni, hogy Európa éléskamrájában, hogyan teremnek a pékipar alapanyagai, és hogy milyen tradicionális módszerekkel készül a kovászos kenyér, azonban Fuerteventurán ez tényleg egy virágzó irányzat.

Az út mellett tíz kilométerenként ki van plakátolva egy-egy gazdaság, ahol örömmel és ingyen körbevezetik a kíváncsi turistát, hogy megismerje az aloe vera és olajfa termesztés csínját bínját.   A krémeket és termékeket jellemzően helyben készítik el, ugyanott, ahol a növények is nőnek.

Ha a helyi és szezonális fogyasztás környezetbarát a táplálkozásban, akkor a helyben gyártott márkák vásárlása a szépségrajongás csimborasszója. Így döntöttünk, és azonnal be is szereztünk tesztelendő termékeket, azonban a frissen beszerzett bio-vegán dezodor, és a sérülések, ekcéma gyógyítására alkalmazható, gyógyító hatású aloe vera gél, csak a következő posztban kerülnek bemutatásra. 

img_0690.JPG

A VerdeAurora farm az egyik legismertebb célpontja az agrárturizmusnak helyben, a 30 hektáron elterülő gazdaságba látogatva nagyon különleges élményben lehet részünk. Számos helyi hagyományos gyümölcs és zöldség is megterem Tenicosquey völgyében az aloe verán és az olajfákon felül, ahol ökogazdálkodás segít megőrizni pár helyi és ritka madárfaj természetes élőhelyét. A környéken a növény és vadvilág annyira gazdag, hogy 2009 óta az UNESCO is elismeri. 

A VerdeAurora egy családi gazdálkodás, mely 1980-ig paradicsomexportból tartotta fenn magát, jelenleg a család harmadik generációja vezeti a vállalkozást, ami a Kádár-érát lassan nem olyan frissen, de túlélt Magyarországon még mindig egészen csodálatosnak és ritkának számít. 

Aloe 

 

img_0562.JPG

 Az aloe savas-sós talajon hatalmas forróságokat is kibír. Extrém klímára találták ki ezt a szárazságtűrő növényt, így nem csoda, hogy a déli régiókban széles körben elterjedt. Az ipari termeléshez gyakorlatilag a leveleket szüretelik le, melyekben a legértékesebb juice szerű rész található. 

Felhasználása a kozmetikai iparban szinte magától értetődő: regenerálja a bőrt, elpusztítja az elhalt hámsejteket, a fiatalkori aknét rendbeszedi antibakteriális hatása révén. És ez még nem minden: gyógyító és regeneráló hatása annyira erős, hogy még a sebgyógyulást is elősegíti, valamint a napégés megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet tud játszani. Ha valakit mélyebben érdekel a gazdálkodás agrármérnöki oldala, a teraszos-vízgyűjtő gazdálkodásról, mely az extrém módon száraz területek megművelését is lehetővé teszi a VerdeAurora honlapján bővebben is olvashat. 

Olaj

 

img_5476.JPG

 

A farmon olajfákat is találunk bőségesen. Ezekből a fákból nyerik a a vajas hatású, friss és enyhén fűszeres ízű olívaolajat, mely gyakorlatilag az egyetlen növényi olaj, ami feldolgozás nélkül is fogyasztható. A farmon található fák termése: az olajbogyó rendkívül kicsi, a többi spanyol olajbogyóhoz képest, viszont a helyben gyártott kozmetikumokba a lokálisan sajtolt olajból is bőségesen jut, melynek vitamin és zsírsav tartalma is elképesztően magas. 

Téged az aloe vagy az olívatermékek érdekelnek jobban? 

 

Szólj hozzá