2018. ápr 11.

Smink: ha ezt látod az összetevőlistán, az bizony állati eredetű

írta: NinaNinja
Smink: ha ezt látod az összetevőlistán, az bizony állati eredetű

attractive-beautiful-beautiful-girl-458766.jpg

A múlt héten megírtuk, hogy milyen parfümök tartalmaznak állati eredetű anyagokat, most a sminktermékekre kerítünk sort. Pirosító, szemhéjfesték, alapozó: bármibe kerül egy kevés kétes eredetű anyag, csak hogy megkapjuk a tökéletes színt.  

Légy résen, ha a következőt látod az összetevők szekcióban! (Ami ugye általában angolul olvasható csak. Igen, még mindig. Igen, valóban, így az angolul nem tudók meg sem nézik valószínűleg.) 

Guanine aka Guanin

Van csillogó szemhéjfestéked vagy körömlakkod? Talán azért csillog, mert a halpikkely egy gyöngyházfényű összetevőjét tartalmazza, a guanint, amelynek a halacskák gyöngyházas csillogásukat köszönhetik. Sokszor highlighterekben és krémekben is megtalálható.   

beauty-lipstick-make-up-3190.jpg 

Carmine, magyarul Kármin 

Ez a természetes vörös festék a bíbortetű érdeme, ami pedig Közép- és Dél-Amerikában eszegeti a kaktuszokat. A tetveket széttörik (körülbelül úgy, ahogy te a bazsalikomot egy mozsárban, csak ipari méretekben) és így nyernek ki egy vörös kémiai anyagot a karminsavat, amely kalciumsóval reakcióba lépve alkotja a természetes festéket, a kármint.

Mivel ez a festék természetes és biztonságos elfogyasztani is, számos rúzs alapját képezi. Élelmiszerfestékként is széles körben használt, de a tény, hogy rengeteg bogárkát pusztítanak el azért, hogy szép színű legyen szánk, azért ellentmondásos. Persze, tudjuk nem olyan cuki, mint egy beagle és még lehet kártékony is, sőt talán akár természetes elhullás után is felhasználható a festék. Igen ez mind lehet, de olyan hatalmas mennyiségben dolgozzák fel őket, hogy az semmiképp sem vezethet egyensúlyhoz. 

beauty-girl-lip-gloss-6393.jpg

Neked van a neszeszeredben kármin-tartalmú rúzs?

Szólj hozzá

allatok makeup