2018. ápr 19.

Összetevő ABC: felületaktív glikozidok

írta: NinaNinja
Összetevő ABC: felületaktív glikozidok

glukozidok.png

Na jó, de mi lehet jobb az édesszájú emberlányának, mint cukorból készített felületaktív anyagok a szépségtermékeiben? 

Semmi botrányos nincs ezekkel az alapanyagokkal kapcsolatban, viszont tekintve, hogy nagyjából a kereskedelmi forgalomban kapható termékek felében fellelhetőek, muszáj, hogy tudjunk róluk 1-2 (7) dolgot. Lássuk! 

 A glikozidok a Decyl Glucosid, Caprylyl/Capryl Glucosid, Lauryl Glucosid vagy Coco Glucoside neveken futnak az összetevő-szekcióban. Előfordul az is, hogy csak simán Glucoside = csak a jó Isten tudja, minek a cukortartalmát használták fel művésznév alatt. Erre szokott az Érzékeny Bőrű Szépségrajongók Univerzumának Elnöknője (=Én) allergiás lenni. Ha túl Erzsis privát üzenetben vagy a komment szekcióban tudtomra adhatjátok, de nem kell puszi, keresztnévvel köszönni.  

Szóval ezeknek az anyagoknak rengeteg előnyös tulajdonságuk van - a vegyészek, nem pedig feltétlenül az egyszerű felhasználó számára, csak hogy teljesen világos legyen.

Ilyen tulajdonság az, hogy nagyon habzik! Hogy költséghatékony = olcsó, hogy felületaktívként még a gyengédebb anyagok közé tartozik, de vannak itt dolgok a biodegradációról, ami ha jól sejtem a lebomlási képesség, és a többi még vegyészmérnökösebb dologról, ha valakit érdekel.

Például a wetting ability - igen, a "nedvesedési képesség" konyhanyelven fordítva.Ez a nedvesedés dolog körülbelül annyit tesz, hogy mennyi nedvességet (vizet jobb esetben) képes felvenni egy vegyület. Ezek sokat. 

jay-cee-181360-unsplash.jpg

1. Akár állati eredetű is lehet  

Két alapanyagból készülnek: cukor (aminek az eredete legtöbbször kukorica) és zsíros alkohol (?) ami lehet növényi, de lehet akár állati vagy kémiai eredetű is. A valóságban az alkoholos rész gyakran pálmából készül, ami szintén nem túl környezettudatos. 

 2. Minden gyártó alapanyagának összetétele legalább egy picit különbözik

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha 3 különböző gyártó Decyl Glucoside-ot árul, az a három anyag különbözőképpen teljesíthet. Például allergizálhat; elképzelhető, hogy az egyikre allergiás vagy, a másik  kettőre nem, pedig mindhárom ugyanazon a név alatt fut. 

 3. A selymesség változó lehet

A Decyl és Coco glikozidok a leggyengédebbek a bőrhöz, ennél irritálóbb és rosszabb a Lauryl Glikozid, de nem annyira mint a Capryl névre hallgató társa. Állítólag mind elég jó anyag és biztonságosan lehet őket használni akár baba termékekben vagy érzékeny bőrűeknek szóló termékcsaládokban. Hát, nem tudom, de ok, ez a hivatalos.   

4. Télen meg tudnak fagyni 

Vagy legalábbis szilárd állagúvá válnak. Pont, mint a kókuszzsír a hűtődben. 

5. Magas PH értékkel rendelkeznek. 

Nem tudom mennyire emlékszel erre a pH skála dologra gimnáziumból (1-14-ig fut és a savasságot-lúgosságot próbálja meghatározni), de ha valamennyire dereng akkor érdekes információ, hogy az átlagos felületaktív anyag mondjuk 9-es, ezek pedig lehetnek akár 11-12-es szinten is. Általában citromsavval szokták kiegyensúlyozni ezt a lúgosságot mondjuk arctisztítókban és tusfürdőkben. 

6. Ne kend a hajadra!

noah-buscher-385639-unsplash.jpg

Annak ellenére, hogy rengeteg sampon tartalmaz glikozidokat tényleg nem kéne őket a hajadra kenned (bár nem minden glikozidtartalmú sampon rossz). Ha érdekelnek az okok is, akkor keress rá arra, hogy "skin care forum by Henkel" és nézd meg az 1995-ös konferencia dokumentumait, ezekben a Henkel azt mondja, hogy nehézzé teszik a haj kifésülését, de adnak neki egy extra tartást. 

7. Nagyon régi technológia 

Már az 1800-as években is beszéltek róluk. 

Ha tudsz angolul és sokkal többet szeretnél olvasni a biztonságos használatukról a linken található dokumentumot ajánljuk figyelmedbe.

 

Nektek van Glucoside tartalmú kozmetikumotok?  

Szólj hozzá