2018. jún 06.

Ha egy terméket Kínában gyártottak, az lehet cruelty-free?

írta: NinaNinja
Ha egy terméket Kínában gyártottak, az lehet cruelty-free?

made_in_china.jpg

Sokan tisztában vannak vele, hogy Kína elvárja a piacain eladott termékektől, hogy azokat állatokon teszteljék, mégis sok esetben zavarba ejtő lehet, ha egy cruelty-free márka termékén a "made in China" feliratot találod. 

Páran kérdeztétek tőlem, hogy pontosan mi a helyzet a Kínában gyártott termékekkel; mit jelent az itthon kapható márkákra nézve az, hogy Kínában is a polcokra kerülnek, vagy az, ha a dobozon szerepel a made in China felirat. Szóval nézzük! 

Készülhet egy termék Kínában és lehet mellette cruelty-free?

A rövid válasz erre az, hogy persze! A Kínában gyártott szépségtermékek nem képezik tárgyát annak a szabályozásnak, amely a Kínában eladásra kerülő termékekre vonatkozik. A felirat, hogy made in China önmagában még nem jelent semmit.

A Kínában jelen lévő márkák, Kínában is eladásra kerülő termékek lehetnek cruelty-freek? 

A legtöbb márka, ami Kínában is a piacon van nem cruelty-free. Vannak nagyon ritka kivételek, de ezeket nagyon nehéz megtalálni. A legtöbb márka, aki a kínai piacon is elad megengedi, hogy termékeit állatokon teszteljék. 

Gyakran előfordul, hogy márkák, amik Kínában is jelen vannak cruelty-free-nek pozicionálják magukat, mint például a Bath and Body Works, amelyről már írtunk. Ők azt mondják, hogy cruelty-free a márka, de amikor helyi vagy regionális kormányzati szabályozás előírja az állati teszteket, akkor megengedik.  

Hogy is működik pontosan a kínai rendszer?

Ezt azért állíthatják, mert Kínában kormányzati rendelet írja elő, hogy a forgalomba kerülő termékeket állatokon teszteljék, a teszteket pedig egy harmadik félnek számító ügynökség végzi el. Tehát a márka azt mondja, hogy továbbra is cruelty-free, mert nem ő végzi el a teszteket személyesen, viszont teljesen tudatosan küldi el a termékeit állatkísérletekre, és fizeti ki az ezzel kapcsolatos költségeket. Annak is tudatában van, hogy a hatóságok bármelyik pillanatban levehetik a polcokról a termékeit, és állatkísérletek során ellenőrizhetik. 

Ez ok?

Attól függ. Azt elismerem, hogy definíció kérdése a dolog, viszont ez egyéni érzékenység függvénye. Én személyesen azt gondolom, hogy nem szeretnék egy olyan márkát támogatni, aki minden további nélkül állatkísérleteknek veti alá termékeit, mert minden vásárlásunk egy üzenet. Azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ez belefér-e a kedvenc márkájától. 

Szerinted rendben van ez a gyakorlat? Írd meg nekünk!

 

Szólj hozzá