2019. már 09.

Hol van a határ? Állatkísérletekről

írta: NinaNinja
Hol van a határ? Állatkísérletekről

adorable-animal-blur-406014.jpg

Európában elég régóta tilos állatokon kozmetikai célból tesztelni.

Ez egyrészt szuper, másrészt nincs túl nagy hatása. A kozmetikai iparban használt molekulák, anyagok nagyjából ezer évesek, 1980-ban lehettek utoljára állatokon tesztelve, azóta változatlan formában használjuk őket, és sanszos, hogy egyszer, régen, valamikor MINDET tesztelték állatokon. 

Másrész indokolatlannak tűnik, de van, hogy szükséges. Egy kozmetikai szer okozhat potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót akár. Az én személyes véleményem szerint egy új testápolót ne teszteljenek állatokon, mert egyrészt ne már, ezt csak a szépség miatt csináljuk, másrészt jó lesz nekünk a már létező molekulákból/organikus anyagokból összepakolt cucc is. 

DE

"Aki életében vett már be bármilyen gyógyszert, vagy kapott oltást, az személyesen is profitált ezekből a kísérletekből. Sőt, a házi kedvenceink és haszonállataink gyógyítására használt gyógyszereket is mind állatokon tesztelik. És akkor még az orvosi képzésekben egyre nagyobb jelentőségű, állatokon végzett gyakorló műtétekről nem is beszéltünk." - Ahogy a Qubit is írja a gyógyszeriparban például elengedhetetlen, hogy egy új potenciális életmentő molekulát állatokon teszteljenek.

Muszáj és kész. Szigorúan betartva nemzeti és országos protokollokat mi szerint milyen állatoknak milyen körülményeket, ételeket kell biztosítani.

Enélkül nem érhettünk volna el áttorő eredményeket antiretrovirálisokkal, nem lenne 3 gyógyult HIV fertőzött, nem örülhetnénk annak, hogy van védőoltás kolera ellen, nem haladnának a rákkutatások és valószínűleg áttörést jelentő antipszihotikumok se kerülhettek volna forgalomba soha. 

Számok

"Érdekes tény az is, hogy 2008 óta az összes állatokon végzett kísérlet száma 17 százalékkal csökkent az Egyesült Királyságban. A Speaking of Research adatai szerint ez a csökkenő tendencia az egész EU-ra nézve általánosnak mondható. 2008 és 2011 között 4,8 százalékkal csökkent a felhasznált kísérleti állatok száma az Unióban, ami összesen közel 123 000 állatot jelent évente." - írja a Qubit. 

Ennél sokkal több kutya él akár hazai állatmenhelyeken vagy az utcákon - közel 2 millió!! - esetenként sokkal rosszabb körülmények között, rosszabb táplálékon és jelentősen nagyobb fájdalmakat elviselve. Érdekes adat, hogy az összes állatkísérletre használt állat mintegy 0,3%-át teszik ki a főemlősök, kutyák macskák. A többiek egerek, patkányok más rágcsálók, amik ugye sokkal kevésbé cukik, ezzel exponenciálisan arányosan jóval kevesebb embert foglalkoztat a sorsuk. 

At egész világon pedig 50-100 millió lehet a kísérleti állatok száma. Ennek 0,1%-a 5-10 millió vesz részt kozmetikai célú állatkísérletekben, ennek pedig 0,3%-a főemlős, egyszóval kb 1,5-3 millió főemlősön tesztelhetnek világszerte kozmetikai termékeket. Ez kevesebb, mint a szír háború halálos áldozatainak és sebesültheinek száma volt 2016-ban. (nem beszélve az állatokról)

Konklúzió

Ergo kétségtelenül vannak nagyobb problémák, amikkel foglalkozni kell. A személyes véleményem, hogy a határ a kozmetikai és gyógyszeripari kísérletek határán húzódik. Kozmetikai célből nem gondolom, hogy indokolt állatokon tesztelni többé. Gyógyszeripari célból viszont egyszerűen elengedhetetlen, jelenleg nincs más mód. 

Szólj hozzá